Vragen en antwoorden over psoriasis

Is sporten goed voor mijn psoriasis?
Sporten is gunstig voor psoriasis omdat het stress vermindert en de risico’s op hart- en vaatziekten en obesitas vermindert. Deze houden verband  met psoriasis. Als je buiten sport, kan je huid ook profiteren van de blootstelling aan ultraviolet licht.


Hoeveel zon is veilig ?
Zoals je weet, is zonlicht meestal gunstig voor psoriasis. Eén reden is omdat ultraviolet licht de productie van vitamine D in de stimuleert. Er zijn natuurlijk ook risico’s.  Het belangrijkste is  het vermijden van verbranding door de zon. Want dit kan het risico op huidkanker verhogen en veroudering van de huid bevorderen.


Is er iets wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat mijn kinderen geen psoriasis krijgen?
Nee. Kinderen van mensen met psoriasis hebben een hoger risico op psoriasis (het wordt grotendeels door genen veroorzaakt), heeft de medische wetenschap op dit moment geen manier om de ziekte te voorkomen.


Kan ik mijn psoriasis doorgeven?
Psoriasis is niet besmettelijk en kan niet van persoon tot persoon worden overgedragen.Zal een tattoo mijn psoriasis verergeren?
Patiënten met psoriasis kunnen een tattoo nemen, maar psoriasis kan zich ontwikkelen in de tattoo. Als een persoon psoriasis heeft, kunnen letsels ontstaan ​​als de huid gewond raakt. Zo kunnen de naalden van een tattoo psoriasis veroorzaken.


Kan depressie mijn psoriasis nog erger maken?
Daar is niet veel onderzoek naar gedaan. De mate van jeuk is sterk gecorreleerd met depressieve stemming. De schaamte of verlegenheid die sommige mensen voelen over hun psoriasis, resulteren in het vermijden van gemeenschappelijke sociale activiteiten, zoals sport en zwemmen. Indirect kan depressie de psoriasis erger maken. Het is mogelijk dat het invloed heeft op het immuunsysteem. 

Een reactie plaatsen