Teunisbloemolie en eczeem

Onderzoek naar behandelingen die iets toevoegen aan reguliere behandelingen toont aan dat teunisbloemolie en borage -olie weinig of geen voordeel heeft voor mensen met eczeem in vergelijking met een nep middel.
De auteurs , die hun beoordeling in The Cochrane Library hebben gepubliceerd , concluderen dat verdere studies over de therapieën moeilijk te rechtvaardigen zijn .

Atopisch eczeem , ook wel bekend als atopische dermatitis , is een jeukende huidaandoening met geen bekende remedie . Meestal ontstaat het in de kindertijd , het treft ongeveer 10 tot 20 % van de schoolgaande kinderen. Zij  kunnen lijden aan een, rode , pijnlijke huid , slapeloze nachten en een laag zelfbeeld als gevolg van het uiterlijk , jeuk en krabben .

Voor ongeveer 60 % van de mensen , zal de aandoening verbeteren of verdwijnen in de volwassenheid .

Crèmes , zalven , badproducten , steroïden en antihistaminica zijn enkele van de voorgeschreven middelen om de toestand te verlichten en te behandelen . Echter, mensen wenden zich vaak tot complementaire therapieën, zoals teunisbloemolie en borage olie in de overtuiging dat ze de bijwerkingen van de “gewone” eczeem behandelingen zullen voorkomen .

 Zowel  teunisbloemolie en borage -olie bevatten hoge hoeveelheden van gamma-linoleenzuur , waarvan ooit werd gedacht dat het  een rol kon spelen in het verminderen van ontstekingen van de huid bij eczeem .

De onderzoekers analyseerden de voordelen en bijwerkingen geassocieerd met teunisbloemolie en borage olie in 27 studies met in totaal 1596 mensen ( volwassenen en kinderen ) in 27 landen . Deelnemers namen teunisbloemolie of borage -olie , of een placebo , gedurende 3-24 weken . Algemeen , vonden de onderzoekers dat het nemen van teunisbloemolie of borage -olie geen duidelijke verbetering gaf van eczeem symptomen vergeleken met placebo’s . Veelgebruikte placebo’s waren olijfolie en paraffine-olie .


Er was ook geen verbetering in de kwaliteit van leven met de complementaire therapieën.


” Er is geen bewijs dat het nemen ofwel teunisbloemolie of borage -olie  voordeel geeft voor eczeem patiënten , ” aldus hoofdonderzoeker Joel Bamford van de University of Minnesota Medical School en Essentia Health System in Duluth , Minnesota , VS . “Gezien de sterkte van het bewijs in onze review , denken we dat verdere studies over het gebruik van deze complementaire therapieën om eczeem te behandelen moeilijk te rechtvaardigen zijn.”

Sommige deelnemers aan de studie ervaren milde bijwerkingen zoals hoofdpijn en maagklachten of diarree.“Consumenten moeten gewaarschuwd worden dat orale teunisbloemolie wordt vermeld als een bekende oorzaak van toename van bloedingen voor degenen die bloedverdunners gebruiken , een veel voorkomende medicatie , ” zegt Bamford .

Een reactie plaatsen