Mensen met rood haar, meer kans op melanoom

Uit onderzoek blijkt dat mensen met rood haar meer kans hebben op een melanoom. Dit is de meest agressieve vorm van huidkanker. Dit risico is verhoogd, zelfs wanneer men niet gaat zonnebaden. De oorzaak is genetisch.

Mensen met sproeten en rood haar weten wel dat ze eerder schade oplopen door de uv-stralen van de zon, ze verbranden eerder en het zorgt voor huidveroudering. Uit een Amerikaans onderzoek bij muizen(gepubliceerd in Nature)blijkt dat roodharigen eerder melanomen ontwikkelen. Dit komt doordat het type melanine dat geproduceerd wordt. Het gen (MC1R) dat de melanine productie aanstuurt produceert een ander type melanine wanneer het niet zo actief is. Dit is ook het pigment dat verantwoordelijk is voor de wittere huid en het rode haar. Dit andere type melanine zou wellicht zelf ook verantwoordelijk kunnen zijn voor het ontwikkelen van een melanoom. Zo suggereert althans het onderzoek in Nature. Meer onderzoek is nodig om dit exact vast te stellen.


Het is voor iedereen belangrijk om blootstelling aan zonlicht zoveel mogelijk te beperken, maar zeker bij mensen met rood haar is dit van belang.

Een reactie plaatsen