De voor en nadelen van zelfbruiners

De huidige zelfbruiners zijn stukken verbeterd sinds ze jaren geleden op de markt zijn gekomen. Ik herinner me in ieder geval nog dames met oranje, soms zelfs wel groenige blote benen onder hun trendy rok. En zelfs dan was de kleur nog ongelijk verdeeld. Je wist direct dat het uit een flesje kwam. Huidige zelfbruiners geven niet alleen een meer natuurlijke kleur, ze zijn ook verkrijgbaar voor verschillende huidtypes en ze blijven langer zitten. Daarbij dienen ze ook vaak als anti-aging product, hebben ze soms een spf en zijn ze vochtinbrengend.

Het voordeel van deze producten is dat je het hele jaar een kleurtje kunt hebben, zonder dat je je hoeft bloot te stellen aan echte zonnestralen, met alle nadelige gevolgen van dien (huidveroudering, verbranding en huidkanker)

Dihydroxyacetone (DHA),  is het hoofdingrediënt in zelfbruinende producten, het wordt gehaald uit suikerriet. DHA reageert met keratine, de basis proteïne in de buitenste laag van de epidermis (stratum corneum). Het produceert op die manier melanoidines, bruine moleculen die verantwoordelijk zijn voor de bruine tint van de huid. Het feit dat DHA geen interactie heeft met melanine beperkt huidreacties zoals allergieën. Daarbij verstoort DHA de natuurlijke afweer van de huid niet.

Hoe te gebruiken?

Voor een langer effect moet de huid goed schoon zijn. De bruine tint begint te verschijnen vlak nadat het is aangebracht op de huid en wordt donkerder de eerste 24 uur. Het is beter om de eerste 8 uur niet te veel te zweten en niet te douchen. Kies wel een kleur die bij je huidtype past. Anders ziet het er alleen maar raar uit.

De bruine tint slijt er vanzelf weer af, wanneer de cellen afsterven die gekleurd zijn door de DHA en de huid vernieuwd wordt. Voor een langer blijvende kleur is het beter om het 1x per week aan te brengen, aldus experts.

Voordelen

– DHA geeft weinig risico op allergieën, dit geldt natuurlijk niet automatisch ook voor de andere ingrediënten in de zelfbruiners, dus check altijd het etiket als je gevoelig bent voor allergische reacties.


– Je hoeft geen uren in de zon te bakken met alle risico’s van dien om een kleurtje te krijgen.

-Een meer natuurlijke kleur dan vroeger.

Nadelen

– Als je niet blij bent met het resultaat, bijvoorbeeld omdat je de verkeerde kleur hebt gekozen moet je wel even wachten voordat de huid zich vernieuwd.

– DHA kan de huid uitdrogen. Gebruik geen concentraties hoger dan 5%

– Een nepkleurtje beschermt niet tegen de zon! Sommige zelfbruiners bevatten ook een lage spf, maar het is beter om alsnog smeren met een hoge spf zonnebrandcrème.

– Er is een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat het langdurig achter elkaar gebruiken van zelfbruiners (DHA) kan leiden tot contact dermatitis. (Het gaat om een onderzoek bij honden zonder haar die tenminste 21 dagen werden ingesmeerd met DHA). Wellicht is het beter om het niet iedere dag te gebruiken.

Een reactie plaatsen