De betekenis van SPF in zonnebrandcrèmes

Steeds meer zonnebrand crèmes adverteren met SPF50+ (Sun Protection Factor), maar zijn ze ook beter dan SPF30? Het lijkt alsof spf50+ veel meer bescherming geeft, maar experts waarschuwen dat het niet betekent dat je onzorgvuldig met de zonveiligheid moet omgaan wanneer je ze gebruikt. Het verschil tussen spf50 en spf30 is maar klein en het is goed om te weten dat een zonnebrandcrème het laatste beschermingsmiddel tegen de zon is. Zon vermijden op het heetst van de dag, beschermende kleding, een zonnehoed en een zonnebril zijn net zo belangrijk.

Wat SPF echt betekent

De SPF van een zonnebrand crème staat voor hoelang het duurt voordat de huid zal verbranden in de zon. Het staat ook voor hoeveel licht de zonnebrandcrème tegen zal houden. Wanneer je normaal gesproken, zonder bescherming tegen de zon, na 5 minuten verbrand, dan heb je met spf50 ongeveer 150 minuten voor je verbrand en met spf50 heb je 250 minuten.

Een zonnefactor van spf50+ blokkeert 98% van de UVB stralen, vergeleken met 96,7% bij spf30.

Waarom je niet volledig moet vertrouwen op zonnebrandcrème.

– zo blokkeren niet 100% van de UV stralen

– Ze werken alleen maar goed als ze goed worden aangebracht.

Gebruik dus ook andere beschermingsmiddelen tegen de zon, zoals kleding.

Uit Australisch onderzoek blijkt dat mensen maar de helft van de hoeveelheid zonnebrandcrème gebruiken dan dat ze eigenlijk zouden moeten gebruiken om de spf te bereiken die op de verpakking staat.

Hoeveel heb zonnecrème moet je gebruiken?

Wanneer je een zonnebrandcrème kiest, probeer dan eerst hoe die voelt op de huid. Je gaat het niet gebruiken als het niet prettig voelt, dus kies een die bij je past.

Je hebt iets meer dan een theelepel nodig voor:


-elk been

-borst en buik

-rug

Je hebt een halve theelepel nodig voor:

-elke arm

-je gezicht

-je nek en oren

Smeer je in ongeveer 20 minuten voordat je de zon in gaat. Chemische zonnecrèmes hebben tijd nodig om in de huid te trekken. Zonnecremes met natuurlijke filters hoeven niet in te trekken.

Doe dit opnieuw na zwemmen of zweten.

Mensen met een gevoelige huid, zoals bij rosacea  en eczeem kunnen kiezen voor niet-chemische zonnecrèmes.

Een reactie plaatsen