Acne bacterie soms goed tegen acne!

Uit nieuw onderzoek blijkt dat er van de bacteriën die mogelijk verantwoordelijk zijn voor puistjes zowel goede als slechte soorten bestaan. Deze bevinding die gepubliceerd is in de februari editie van de  Journal of Investigative Dermatology zou kunnen leiden tot een hele waslijst aan nieuwe behandelingsmogelijkheden tegen acne. Het zou ook kunnen leiden tot nieuwe therapieën om puistjes te voorkomen. Het is namelijk zo dat goede soorten van de bacterie de huid kunnen beschermen in plaats van schaden.

De onderzoekers hebben ontdekt dat niet alle “acne” bacteriën voor puistjes zorgen.

Het gaat om een kleine bacterie met een lange naam: Propionibacterium acnes. Deze bacteriën leven in de poriën. Wanneer ze het immuunsysteem irriteren, veroorzaken ze rode, gezwollen bultjes die we kennen als puistjes.

Uit het onderzoek blijkt dat er wel 1000 verschillende soorten Propionibacterium acnes zijn. 66 zijn er inmiddels onderzocht. De soorten die afkomstig waren van een acne huid, zagen er heel anders uit dan de soorten afkomstig van de gezonde huid. 2 soorten kwamen voor bij 1 op de 5 mensen met acne, maar vrijwel nooit bij mensen met een gezonde huid. Maar de grootste ontdekking kwam nog:

Er was ook een soort Propionibacterium acnes die wel voorkwam bij gezonde mensen, maar niet bij mensen met acne. Ze verwachten dat deze soort juist kan beschermen tegen acne. De gedachte is, dat deze bacterie de aanvallers kan herkennen en ze uitschakelt voordat ze de cellen bereiken. Dit geeft nieuwe hoop aan mensen die lijden onder acne. Wat als een simpele crème met deze goede bacteriën kan beschermen tegen puistjes?


Het is een beetje net als probiotica die de darmen kunnen helpen beschermen tegen slechte bacteriën. De volgende stap is om te onderzoeken of een crème met de goede Propionibacterium acnes puistjes kan voorkomen.

Andere onderzoekslijnen zijn om uit te zoeken of er medicijnen zijn die zich alleen richten op de slechte bacterie en niet op de goede vorm en het ontwikkelen van een huidtest om te kijken of iemand op de lange termijn ernstige acne zal ontwikkelen. Waarom is dit belangrijk: Bijna 80 procent van de bevolking heeft op enig moment last van puistjes, sommige mensen lijden onder ernstige acne. Acne kan behandeld worden met antibiotica en benzoyl peroxide. Deze middelen zijn niet bij iedereen effectief. Er zijn al jaren geen nieuwe behandelingsmogelijkheden bij de bestaande gekomen.(Ro)accutane is effectief in veel ernstige gevallen, maar heeft ook een heel scala aan ernstige bijwerkingen.

 

Een reactie plaatsen